Mariana Preda Panfluitles

Panfluitles Amsterdam

Hi Ik ben Mariana Preda, panfluitiste en panfluitleraar in Amsterdam. Als kind werd ik verliefd op het geluid en de betoverende trillingen van de panfluit. Het ogenschijnlijk eenvoudige instrument kwam op een heel unieke manier tot leven toen ik het bespeelde!

Het raakte mijn ziel

Het raakte mijn ziel en inspireerde mij om mijn carriere aan dit instrument te wijden met de droom om alle mogelijkheden van mijn instrument te laten zien en een netwerk op te bouwen om de panfluit toekomstperspectief te bieden.

Repertoire

Elke muziekstijl is mogelijk, van volksmuziek tot beroemde klassieke stukken, hedendaagse muziek en improviseren.

Beginners

Je leert de technieken van het instrument, zoals houding, ademhaling, articulatie, links-rechts bewegen terwijl je  prachtige melodieën speelt. Aan het begin van elke les doen we gehoortrainingsoefeningen om je concentratievermogen en gehoor te stimuleren door middel van 'game-based learning'.

Gevorderden

We behandelen verschillende speciale technieken en je speelt natuurlijk je favoriete muziek! Verdiep je in geavanceerde ritmes en harmonieleer. Leer vrijer te improviseren en vergroot je repertoire, inzicht en kennis van muziekstijlen en geschiedenis van het instrument.

Les op maat

Mijn methode is gebaseerd op bestaand lesmateriaal, zoals panfluitmethoden, stukken en oefeningen. We gaan uit van wat jij wilt ontwikkelen.. Op deze manier wordt het leerproces veel sneller en duidelijker. We werken met 'Complete Pan Flute Book' van Costel Puscoiu en mijn eigen methodes en repertoireboeken, die ik heb geschreven als aanvulling op mijn Master

Leren op gehoor

De panfluit is al eeuwenlang een belangrijk instrument in de wereldmuziek, in culturen waar muzieknotatie niet zo belangrijk was als in het westen. De mondelinge overdracht van muziek speelt daarom een grote rol bij het leren van het instrument. Mijn manier van lesgeven biedt 'leren op het gehoor' gecombineerd met meer notatiegerichte benaderingen.

Groepslessen en samenspel

Muziek spelen in een ensemble is fantastisch en super leerzaam! In de lessen gebruiken we uiteenlopend repertoire voor panfluit ensemble. De groepslessen richten op een samengaan van muziekstukken en techniek.

Muziektheorie

Als het gaat om het lezen van partituren en het snel leren van muziek, speelt het theoretische deel van muziek een grote rol. Dit geldt ook voor solfege, ritme en harmonie. We zullen muziekstukken analyseren, harmoniseren, improviseren en componeren.

Leslocatie  - Online

 De lessen vinden plaats in mijn studio in Amsterdam Noord (6 minuten met de metro vanaf Amsterdam Centraal Station) of bij jou op locatie. Online lessen mogelijk

Over Mariana

Mariana Preda is een panfluitiste gevestigd in Amsterdam. Ze voltooide haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam in 2020 met een masterdiploma. Mariana Preda is momenteel de enige speler die een master in panfluitprestaties heeft behaald. Onder haar prijzen zijn de Maria Tanase, de Mamaia Music Festival-prijs en de eerste plaats bij de Panfluitwedstrijd, Nederland. Ook heeft ze een speciale prijs gewonnen in 2016 in het Parlementspaleis in Boekarest voor vooraanstaande Roemeense studenten in het buitenland op het gebied van kunst.

All round

Ze is een veelgevraagd panfluitdocente en geeft regelmatig masterclasses, workshops en individuele lessen. Haar optredens varieren van elektronische muziekfestivals (UNTOLD Festival in Cluj Napoca, 2015-2017), klassieke / hedendaagse muziek (Grachten Festival, Vondelpark Festival, Uitmarkt Festival, Prix Annelie de Man, Gaudeamus Festival, Roemeense dagen op De Hoge Veluwe.), tot oude muziek. Ook speelt ze jazz en volksmuziek met het Cununa Ensemble. Ze is een begenadigd improvisator en haar optredens brachten haar door Europa en de VS. In de VS kreeg ze het ereburgerschap van de stad Jacksonville, Arkansas en beleefde ze haar debuut in Carnegie Hall. Ze bracht verschillende albums uit bij het Italiaanse label MAP uit Milaan.

There's Music in all things, if men had ears: Their Earth is but an echo of the Spheres - Lord Byron, Don Juan Canto XV.

Privé Panfluitles in de buurt van Amsterdam Zuid

Welkom! Ik ben panfluitleraar Mariana Preda. Je hebt de enthousiaste en ervaren leraar gevonden waar je naar op zoek bent! In mijn privélessen krijg je precies die aanwijzingen en inspiratie waardoor je met plezier met muziek bezig bent. Je merkt je vorderingen meteen!

Proefles panfluit

Ik geef de lessen in een prettige lesruimte in Amsterdam. Om kennis te maken, de sfeer te proeven, de bereikbaarheid van de locatie te ervaren en al je vragen te kunnen stellen over de lesprijzen en de leskaarten is de proefles de perfecte gelegenheid!

Online panfluitlessen

Ben je langer in het buitenland of kan je door omstandigheden de deur niet uit, dan kan het handig zijn om even online lessen te volgen.

Panfluit

Over de panfluit

De panfluit komt in vele vormen voor en is bekend onder verschillende namen: panfluit, syrinx, frestel, nai, miskal, enz. Elke naam wijst in wezen naar hetzelfde instrument maar uit verschillende tijden of plaatsen. Vanaf het begin van de panfluit in het oude Griekenland tot op de dag van vandaag hebben alle panfluiten een overeenkomst: het zijn aan de randen geblazen aerofoons die bestaan uit een rij van gestopte pijpen.

Oeroud

De geschiedenis en ontwikkeling van de panfluit is een zeer lang en fascinerend verhaal dat begint met de beroemde mythen van het oude Griekenland, het verhaal van de god Pan en de nimf Syrinx. Sinds de Griekse Oudheid is de panfluit over de hele wereld gevonden en beroemd als Zuid Amerikaans instrument, maar de gebogen panfluit die ik bespeel is de Roemeense variant: de nai.

De Nai

De nai zelf vindt zijn oorsprong in het Ottomaanse rijk en is tegenwoordig een veelgebruikt instrument in de Roemeense volksmuziek. De nai heeft de grenzen van de techniek en mogelijkheden van de panfluit verlegd en er een veelzijdig instrument van gemaakt voor zowel volksmuziek als klassieke en hedendaagse muziek, jazz en filmpartituren.

Uniek en universeel

In het muzikale landschap van vandaag is de panfluit een minder conventionele instrumentkeuze. Toch heeft de panfluit een langere geschiedenis dan bijna elk ander instrument. Het gebruik van de panfluit strekt zich uit over de hele wereld, van jazz tot filmmuziek, van renaissance tot hedendaags klassiek. De panfluit heeft een rijke wereld aan unieke geluiden die wachten om ontdekt te worden door muzikanten van alle leeftijden en niveaus.

Iedere dag muziek!

Leven zonder muziek? Ondenkbaar! Zelf muziek maken of lekker luisteren, het is een reis en brengt je in het nu! Verbinding met je creativiteit en aandacht voor schoonheid draagt bij aan een vrije en vredige wereld! Bevlogen professionele muzikanten bieden privé muzieklessen en zanglessen voor een eerlijke prijs.

"This will be our reply to violence: to make more music intensely, more beautifully, more devotedly than ever before'' - Leonard Bernstein