Frederic Voorn Pianoles

Pianospelen is fantastisch!

Ga je voor het eerst beginnen met pianospelen of heb je al veel ervaring? Het fijne van pianospelen is dat je even totaal loskomt van de dagelijkse beslommeringen en je helemaal in je eigen wereld kunt zijn om iets moois te maken. Beginner of gevorderd? Je bent welkom voor een proefles!

Pianoles voor alle leeftijden

Ik ben all-round pianist en enthousiast en ervaren pianodocent Frederic Voorn. Mijn pianolessen voor jongeren en volwassenen bieden inspiratie en motivatie en mijn uitgebreide muziekbibliotheek bevat een schat aan uitdagend repertoire.

Leslocatie

De pianolessen zijn in mijn centraal gelegen en zeer gemakkelijk bereikbare studio in Amsterdam - Watergraafsmeer.

Beginners

Je speelt uit diverse pianomethodes en je leert de basis van het pianospel met noten lezen, eenvoudige stukjes, effectieve oefeningen, improvisatie en basis muziektheorie. Hoe vaker je achter de piano zit en kort maar intensief oefent hoe beter!

Basistechniek

We werken aan een goede en ontspannen houding en je leert een soepele techniek. Zo wordt je basis steviger en wordt je steeds handiger op de piano. Je ontwikkelt een onafhankelijke linker - rechterhand, leert pedaalgebruik en we werken aan een mooie klank.

Gevorderden - Klassiek

Jongeren en volwassenen die zich willen verdiepen in klassieke pianomuziek zijn bij mij aan het goede adres! Mijn benadering is heel persoonlijk, omdat ieder anders is en ook anders binnenkomt. Ik ben gespecialiseerd in het klassieke repertoire en bijvoorbeeld Bach, Scarlatti, Beethoven, Chopin, Brahms, Satie of Shostakovich behoren tot mijn favoriete componisten. Fijn om samen me je aan de slag te gaan. Maak een afspraak voor een proefles!

Muzikaliteit en techniek

Hoe je de uitdrukking van je gevoel in klank benadert en de ontwikkeling van je 'toucher' zijn een belangrijk onderdeel in de les. Daarnaast leer je ook veel over de akkoorden, de structuur en de opbouw van de stukken die je speelt. Het allerbelangrijkste vind ik het plezier in muziek en je ontwikkeling als mens en pianist.

Effectief studeren

Ik besteed veel aandacht aan het leren studeren. Wil je veel techniek door middel van toonladders en etudes, of juist meer aandacht voor de interpretatie en stijlkenmerken van de muziek die je speelt? Vanuit jouw vertrekpunt kijken we hoe je iets het beste aanpakt en hoe je het beoogde resultaat bereikt. Veel doen in weinig tijd en met plezier voorop. Je merkt je vorderingen direct!

Kamermuziek voor pianisten

Wil je als meer gevorderde pianist gaan samenspelen met een instrumentalist of zanger? Fantastisch om te doen en verrijkend! Ken je iemand waarmee je samen zou willen musiceren? Kom samen op les en ik deel graag met jullie mijn uitgebreide ervaring als concertpianist.

Componeren - Songwriter

Schrijf je graag je eigen muziek of ben je songwriter en wil jij jezelf op de piano leren begeleiden? Als ervaren componist kan ik je uitstekende begeleiding bieden bij het verwezenlijken van je muzikale aspiraties als componist. Ontdekken hoe je op akkoorden en liedjes kunt improviseren? Ik geef je praktische tips en we werken aan techniek, klank en timing.

Online Pianoles

Momenteel geef ik ook lessen via Skype en Zoom. Proberen? Informeer naar de mogelijkheden!

Strippenkaart - flexibel en handig!

Heb je een drukke baan of ben je druk met school? We maken een lesafspraak wanneer het ons beiden schikt. Lekker makkelijk en flexibel dankzij de strippenkaart van 10 lessen. Zo verlies je nooit een les en blijf je gemotiveerd.

Over Frederic

Frederic Voorn is op verschillende muzikale gebieden actief. Hij is concertpianist en componist. Hij schrijft artikelen voor diverse muziekbladen, dirigeert drie koren en heeft programma’s gemaakt voor Radio 4, waaronder zijn eigen programma Pianistenuur, dat 12 jaar lang iedere zaterdag werd uitgezonden.

Als pianist heeft Frederic Voorn op vier continenten concerten gegeven en hij speelt zowel op moderne als op historische instrumenten. Hij was laureaat van het Frank Martin International Music Competition en werd voor diverse muziekfestivals uitgenodigd, zoals het Tibor Varga Festival (Sion, Zwitserland), het Nordic Historical Keyboard Festival (Kuopio, Finland), Antverpiano (Antwerpen, België) en het International Festival of Chamber Ensembles (Kazan, Rusland).

Frederic Voorn geeft regelmatig masterclasses in Amerika, Canada, Indonesië en Rusland en was jurylid bij verschillende concoursen, zoals het 8e Concours International de Piano Adilia Alieva in Gaillard, Frankrijk en het 5e Geelvinck Fortepiano Competition in Amsterdam. Voor het label Ezra Classics heeft hij diverse CD’s uitgebracht en in 2016 verscheen de CD La forêt perdue, geheel gewijd aan zijn eigen pianowerken.

Als componist is Frederic Voorn sinds 2005 actief en zijn werk, voor diverse bezettingen geschreven, wordt regelmatig uitgevoerd. In 2005 verscheen de pianocyclus Pièces simples et naturelles. Momenteel werkt hij aan een opera over Sergei Diaghilev.
Frederic Voorn studeerde piano aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht bij Jan Marisse Huizing, Jan Wijn en bij Hakon Austbö. Na het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus vervolgde hij zijn studie in Londen bij Peter Feuchtwanger en in Moskou bij Lev Naumov en Youri Levin. Frederic Voorn woont in Amsterdam, is getrouwd en heeft twee zonen.

Privé Pianoles in de buurt van Diemen

Welkom op de pagina van pianodocent Frederic Voorn. Je hebt de enthousiaste en ervaren pianodocent gevonden waar je naar op zoek bent!

Proefles piano in de buurt van Diemen

We weten uit ervaring dat een match tussen leerling en leraar super belangrijk is. Niet alleen qua repertoire en muzieksoort, maar ook als mens. Om kennis te maken, de sfeer te proeven, de bereikbaarheid van de leslocatie te ervaren en al je vragen te kunnen stellen over de lesprijzen en de leskaarten, is de proefles de perfecte gelegenheid! Maak meteen een afspraak! De proefles is vrijblijvend en kost 25,-. Ga je verder na de kennismaking en koop je je eerste leskaart van 5 of 10 lessen, dan krijg je de 25,- van de proefles terug.

Online pianolessen

Ben je langer in het buitenland of kun je door omstandigheden de deur niet uit, dan kan het handig zijn om even online lessen te volgen.

 

Pianoles in Diemen

Is er een muzieksoort waar de piano geen rol in speelt? Ongetwijfeld kun je iets bedenken, maar pianospelen geeft echt enorm veel mogelijkheden om welke muziek dan ook te leren spelen. Klassieke muziek, jazz, pop, songwriter, tango, latin en ga zo maar door! Binnen al die stijlen weer talloze mogelijkheden om je persoonlijk uit te drukken in muziek.

Slaan op je snaarinstrument?

Inderdaad! Je kunt de piano zien als een snaarinstrument en tegelijk als een slaginstrument. En dan wordt de piano ook weer een toetseninstrument genoemd, net zoals een klavecimbel, keyboard, Fender Rhodes of bijvoorbeeld een hammondorgel. Van oorsprong en nog steeds is de piano een mechanisch instrument. Klavecimbelbouwer Bartolomeo Cristofori bedacht rond 1700 dat inplaats van de snaar te tokkelen, je ook via een toets een hamertje kon aanslaan. de hamertjes waren van hout en met leek bekleed. Met name Silbermann ontwikkelde het initiatief van Cristofori en verbeterde het mechaniek. De eerste piano's ( van o.a Graf, Broadwood, Cristofori, Silbermann) werden hammer flugel en fortepiano of pianoforte genoemd. De snaren liepen recht over de klankbodem en hadden een ander mechaniek dan de latere piano's en vleugels van o.a Sebastian Erard, Bosendorfer, Bechstein . Erard was een van de eerste bouwers die de bassnaren en de discantsnaren kruiselings, met 2 kammen, over de klankbodem liet lopen. Bij alle vleugels en piano's slaan hamertjes met vilten koppen via een geavanceerd mechaniek de snaren aan, en is het mogelijk het volume en de dynamiek met de aanslag te bepalen.

Pianospelen moeilijk?

De techniek van pianospelen is net zo lastig en complex als je zelf wilt... en dat kan heel ver gaan! Je kunt echter al plezier aan je piano beleven wanneer je een paar akkoorden mooi kunt spelen onder een melodie. Of als je eerste sonatine, inventie van Bach, Schubert sonate of een van de meest virtuoze stukken die je kunt bedenken tijdens een leerlingenuitvoering tot klinken komt!

Improvisatie

Improviseren biedt enorm veel mogelijkheden en ook hiervoor geldt dat je in iedere muzieksoort je eigen grenzen kunt opzoeken en verleggen. Onder leiding van een ervaren en enthousiaste docent kom je uiteraard heel ver en ben je steeds gemotiveerd en geinspireerd. Dus als je een absolute beginner bent of als je al een tijd piano speelt en jij je wilt verdiepen in een bepaalde muzieksoort: Meld je aan voor een proefles. Met de strippenkaart van 10 pianolessen ben je flexibel en verlies je nooit een les!

Wat leer je met pianoles?

In de prive pianolessen werk je op een plezierige en ontspannen manier aan een uitstekende technische basis om je pianospel te ontwikkelen in de richting die jouw voorkeur heeft. Je leert om vrij en meer ontspannen muziek te kunnen maken! Met toonladders, akkoorden, muziektheorie, improvisatie, etudes en voordrachtstukken vergroot jij je mogelijkheden om je in muziek te kunnen uiten!

Iedere dag muziek!

"There really is no past, present or future... everything happens right now. You have to be in the moment and be conscious of that, to play improvised music and to live your life in a way that can dance and is flexible."

Jack DeJohnette - Drummer