Kemençeles

Muziekles van topmusici

Voor wie zijn de kemençelessen?

Het maakt niet uit of je nog nooit actief met muziek bent bezig geweest en voor het eerst kemençelessen gaat nemen, of dat je vergevorderd bent en van een professionele en ervaren kemençeleraar de fijne kneepjes van het vak wilt leren. Voor je kemençeleraar is je instelling belangrijk, maar maakt je niveau niet uit!

Kemençelessen voor beginners

Je hoeft nog geen noten te kunnen lezen en ook geen algemene muzikale basis te hebben. Je leert het allemaal in je kemençeles. Dus als je nog onbekend bent met muziek en nog niet helemaal weet waar je eigenlijk aan gaat beginnen, kun je gewoon contact opnemen met een kemençeleraar en beginnen met kemençeles.

Kemençelessen voor meer gevorderden

Ook als je vroeger gespeeld hebt en de draad weer wilt oppakken, of regelmatig muziek maakt en merkt dat je kemençe - lyratechniek aan een opfrisbeurt toe is, is het logisch dat je op zoek bent naar een echte kemençeleraar die je verder helpt en inspireert. En dus komen we graag met jou in contact!

Waar vind je een leuke kemençeleraar?

Via Vivaldi Music Lessons vind je deskundige enthousiaste musici, die naast optredens ook lesgeven. Bekijk de pagina van de kemençeleraar waar je meer van wilt weten. Je kunt direct in contact komen met een kemençeleraar om een proefles kemençe - lyra te reserveren. All het contact, alle afspraken en de betaling van de lessen lopen direct via je docent. Persoonlijk en flexibel!

Wat is het voordeel van privéles kemençe - lyra?

Persoonlijke aandacht, tips en oefeningen op maat die precies aansluiten op waar jij mee bezig bent en wat jij wilt leren en ontwikkelen. Om snel vorderingen te maken, je optimaal te kunnen verdiepen en alle ins en outs van kemençe - lyra goed aan te leren en te verfijnen, ga je met jouw passie voor kemençe - lyra dus het beste direct naar een ervaren kemençeleraar. Een professionele musicus die al jouw uitdagingen rond kemençe - lyra kent en begrijpt en gespecialiseerd is het geven van privé kemençelessen.

Worden de kemençelessen in een muziekschool gegeven?

Vivaldi Music Lessons is geen muziekschool, maar een platform voor zelfstandige en hoog gekwalificeerde muziekdocenten. Vanwege de persoonlijke sfeer in je les worden de kemençelessen meestal bij de leraar thuis, of in zijn of haar studio gegeven.

Kemençeles bij jou aan huis

Sommige docenten bieden de mogelijkheid van lessen bij jou thuis. Je kemençeleraar bespreekt met jou of dit een optie is en wat de eventuele bijkomende kosten zijn.

Waarom is een proefles kemençe - lyra belangrijk?

De klik met je kemençeleraar is super belangrijk. Om je op je gemak te kunnen voelen tijdens je kemençeles is een persoonlijke band met je docent prettig en is het belangrijk als je een match voelt. Het is soms fijn om je verhaal kwijt te kunnen en even uit je dagelijkse routine te stappen. Dat hoort er allemaal bij! We houden van een ongedwongen en positieve sfeer in je les, zodat je er altijd met plezier naar toe gaat. Lees hier hoe de leerlingen hun lessen ervaren!

Is de proefles kemençe - lyra gratis?

De proefles kemençe - lyra is de perfecte gelegenheid om kennis te maken met je kemençeleraar en alles over repertoire, lestijden, lesprijzen, frequentie en leslocatie te bespreken. De proefles kost 25,-euro. Maar je krijgt de 25,- euro van de proefles terug als je een Strippenkaart met kemençelessen koopt.

Is kemençeles duur?

De prijs voor een privé kemençeles is markt conform. Het bedrag van de lessen komt geheel ten goede aan de docent bij wie je de Strippenkaarten koopt en afrekent. Hierin onderscheidt Vivaldi Music Lessons zich van de meeste platforms voor muzieklessen.

Strippenkaart met kemençelessen

De Strippenkaarten bieden de keus van 30 , 45 of 60 minuten per muziekles. Je hebt flexibiliteit om je kemençelessen af te spreken wanneer het je het beste uitkomt. Dit kan op een vast moment zijn of een afspraak per keer. Dit regel je direct met je kemençeleraar. Je koopt de lessen uitsluitend direct via je kemençeleraar. Als je kaart vol is kun je er altijd weer eentje bijkopen. Misschien hanteert je kemençeleraar een eigen samenstelling van de Strippenkaart. Kijk daarom altijd ook op het profiel van je docent naar de tarieven.

In welke muzieksoorten kun je les krijgen?

Als je gaat beginnen met kemençelessen krijg je een algemene en gedegen (technische /muzikale) basis die direct verbonden is met je muzikale smaak. Vaak is je kemençeleraar ook nog eens een specialist is in een bepaalde stijl. Dus ook als gevorderde kemençe - lyraleerling kun je prima terecht om je kennis en vaardigheden te ontwikkelen en te verdiepen bij een expert in Klassieke muziek, Jazz, Wereldmuziek, Pop, Rock, Blues, Latin, Salsa, Klezmer, Folk, Country, Songwriter en veel meer.

Kemençelessen cadeaugeven?

Misschien heb je een kennis, partner of familielid die heimelijk de lang gekoesterde wens heeft om met kemençelessen te beginnen, maar net een zetje in de rug nodig heeft om de stap te zetten! Wat is er leuker dan hierbij te helpen? Vivaldi Music Lessons biedt de mogelijkheid om direct bij een kemençeleraar cadeaubon van 3 muzieklessen van 30 minuten te bestellen. En persoonlijk en uniek cadeau, wat altijd in de smaak valt en waar veel gebruik van wordt gemaakt! Kijk hier voor meer informatie over de Muziekles Cadeaubon.

Online kemençelessen

In sommige situaties kan het handig zijn om online kemençelessen te volgen. Bijvoorbeeld wanneer je in het buitenland bent en je de feedback en input van je kemençeleraar niet wilt onderbreken. Het kan ook voorkomen dat je docent een concertreis/ tournee maakt en middels online kemençelessen even met je verder gaat en zorgt dat je gemotiveerd blijft!

Kemence of Lyra

De Kemençe uit Istanbul of Klassieke Kemençe is een traditioneel snaarinstrument en wordt ondershands gestreken met een strijkstok. De Kemençe is in sommige landen bekend als Lyra. In de 18e eeuw werd het instrument met name bespeeld door de Griekse gemeenschap binnen het Ottomaanse rijk. In Griekenland, op Kreta bijvoorbeeld, is de Lyra veel in gebruik in volksmuziek en cross over populaire muziek.

Culturele achtergrond

In Ottomaanse muziek, tot de 19e eeuw, werd het van oorsprong Perzische woord 'Kemence' gebruik voor  de 'spijkerviool' Tegenwoordig spreekt men van Rebab. Kemençe betekent kleine stok, klein strijkinstrument. De Kemençe, ook Keman, genoemd was lang het enige strijkinstrument in de Turkse klassiek muziek. Na de Viola d'Amore deed al snel de westerse viool haar intrede.

Cross-over

De prachtige warme en sensuele klank van de Kemenche wordt sinds ca. 1950 zeer gewaardeerd in crossover muziek, jazz en als exotisch element in hedendaagse klassieke muziek.

Speelwijze

De Kemençe of Lyra wordt met de vingertoppen van de linkerhand tússen de 3 snaren gespeeld. Je drukt niet met de vingertoppen óp de snaar, zoals bij westerse snaarinstrumenten als cello, viool, gitaar of  bas, maar de zijkant van de snaar wordt aangedrukt met de buitenkant van de nagel. Glissandi, een unieke klank en soepele speelstijl zijn het resultaat!
De strijkstok wordt ondershands gespeeld, als een viola da gamba, of als in de Duitse basschool.

Iedere dag muziek!

"There really is no past, present or future... everything happens right now. You have to be in the moment and be conscious of that, to play improvised music and to live your life in a way that can dance and is flexible."

Jack DeJohnette - Drummer