Sazles

Muziekles van topmusici

Sazlessen voor iedereen!

Muziek raakt je altijd en overal. In welke stemming je ook bent, er is altijd muziek die aansluit bij het moment. Wat je passie ook is, saz/ baglama of iets anders, door zelf muziek te maken vergeet je even de wereld om je heen, schep je klank, ritme, timing, melodie en samenklank. Je creativiteit en motoriek werken samen, body & soul!

Voor wie zijn de sazlessen?

 • Kinderen
 • Jongeren
 • Volwassenen
 • Beginners tot vergevorderd

Het maakt niet uit of je nog nooit actief met muziek bent bezig geweest en voor het eerst sazlessen gaat nemen, of dat je vergevorderd bent en bij een professionele en ervaren sazleraar je kennis van muziek wilt verbreden en je vaardigheden wilt ontwikkelen en perfectioneren. Voor je docent is je instelling belangrijk, maar maakt je niveau niet uit!

Kies je sazleraar

Via Vivaldi Music Lessons vind je bevlogen musici die naast het geven van concerten, een passie voor lesgeven hebben. Bekijk de pagina van de sazleraar waar je meer van wilt weten. Kom direct in contact met een docent in jouw buurt om een proefles saz/ baglama te boeken.

Saz Baglama les, alles op een rijtje

 • Privéles voor het beste resultaat
 • Strippenkaarten van 30, 45 of 60 minuten
 • Gratis proefles bij aanschaf van een strippenkaart (normaal 25,-)
 • Saz Baglama les bij de docent of bij jou aan huis
 • Online lessen mogelijk
 • Gezellige en positieve sfeer in je les, zodat je er altijd met plezier naar toe gaat.
 • Lees hier hoe anderen hun lessen ervaren!
 • Klassieke muziek, Jazz, Wereldmuziek, Pop, Rock, Blues, Latin, Salsa, Klezmer, Folk, Barok muziek, Country, Songwriter en veel meer.

Muziekles Cadeaubon

Zoek je een origineel en waardevol geschenk? Geef 3 sazlessen cadeau!

Saz of Baglama?

Baglama, vaak Saz genoemd, is al eeuwenlang het instrument van de minstrelen in Turkije. Saz betekent intsrument in het Turks. Minstrelen bezongen van oudsher, in alle culturen, de liefde, het verdriet, de wrok en het geluk, zichzelf begeleidend op Saz. Ze brachten verhalen en geschiedenis al zingend en spelend over. Feitelijk de songwriters uit het verleden! De baglama wordt tegenwoordig veel bespeeld op feesten en als begeleidingsinstrument. Baglama is een peervormige luit en komt zowel voor met een lange hals als met een korte hals.

Korte Geschiedenis van de Saz

De baglama is een synthese van historische muziekinstrumenten in Centraal-Azie en pre-Turks Anatolie. Het stamt gedeeltelijk af van het Turkse komuz. De kopuz, of komuz, verschilt van de baglama doordat het een met leer bekleede klankkast heeft en twee of drie snaren, gemaakt van schapendarm, wolvendarm of paardenhaar. Het wordt met de vingers bespeeld in plaats van met een plectrum en heeft een toets zonder fretten. Baglama betekent letterlijk "iets dat vastzit", waarschijnlijk een verwijzing naar de vastgebonden fretten van het instrument. Het woord baglama wordt voor het eerst gebruikt in teksten uit de 18e eeuw. Baglama/ Saz is het meest gebruikte snaarinstrument in Turkije.

Türkü met begeleiding van saz

De saz is behalve als solo instrument een perfect instrument om zang te begeleiden. Türkü is de verzamelnaam van traditionele liederen uit verschillende streken in Turkije. Deze liederen zijn erg bekend en zijn vaak mond op mond of door zogenaamde Asik's (troubadours, volksvertellers en zangers) overgeleverd.

Hoeveel snaren heeft een Baglama?

De baglama heeft zeven snaren, verdeeld in paren van twee, twee en drie. De Saz kan op verschillende manieren worden gestemd en heeft verschillende namen, afhankelijk van de regio en de grootte: Baglama, Divan Sazi, Bozuk, Cogur, Kopuz Irizva, Cura, Tambura, enz. De cura is het kleinste lid van de baglama-familie: groter dan de cura is de tambura, een octaaf lager gestemd. De Divan sazi, het grootste instrument in de familie, is nog een octaaf lager gestemd.

Plectrum of vingers?

Een baglama bestaat uit een klankkast (genaamd tekne), gemaakt van moerbeihout of jeneverbes, beuk, spar of walnoot, het sparren bovenblad (gogus) en een nek of hals van beuk of jeneverbes (sap). De stemsleutels staan bekend als burgu (letterlijk schroef). De fretten van vislijn zitten om de hals vastgemaakt, en kunnen eventueel worden verplaats. De baglama wordt meestal gespeeld met een mizrap of tezene, een soort plectrum, gemaakt van kersenhoutschors of plastic. In sommige regio's wordt het gespeeld met de vingers in een stijl die bekend staat als Selpe of Serpe.

Ontdek de magie van zelf muziek maken!

Zanglessen nemen of een instrument leren bespelen bij een ervaren enthousiaste muziekleraar in de buurt? Wees verzekerd van een plekje na de zomer en boek nu vast een proefles bij de docent van jouw keuze.

If you want to know your future, start creating it! Dr. Joe Dispenza