Sazles

Muziekles van topmusici

Voor wie zijn de sazlessen?

Het maakt niet uit of je nog nooit actief met muziek bent bezig geweest en voor het eerst sazlessen gaat nemen, of dat je vergevorderd bent en van een professionele en ervaren sazleraar de fijne kneepjes van het vak wilt leren. Voor je sazleraar is je instelling belangrijk, maar maakt je niveau niet uit!

Sazlessen voor beginners

Je hoeft nog geen noten te kunnen lezen en ook geen algemene muzikale basis te hebben. Je leert het allemaal in je saz baglama les. Dus als je nog onbekend bent met muziek en nog niet helemaal weet waar je eigenlijk aan gaat beginnen, kun je gewoon contact opnemen met een sazleraar en beginnen met saz baglama les.

Sazlessen voor meer gevorderden

Ook als je vroeger gespeeld hebt en de draad weer wilt oppakken, of regelmatig muziek maakt en merkt dat je saz/ baglamatechniek aan een opfrisbeurt toe is, is het logisch dat je op zoek bent naar een echte sazleraar die je verder helpt en inspireert. En dus komen we graag met jou in contact!

Waar vind je een leuke sazleraar?

Via Vivaldi Music Lessons vind je deskundige enthousiaste musici, die naast optredens ook lesgeven. Bekijk de pagina van de sazleraar waar je meer van wilt weten. Je kunt direct in contact komen met een sazleraar om een proefles saz/ baglama te reserveren. All het contact, alle afspraken en de betaling van de lessen lopen direct via je docent. Persoonlijk en flexibel!

Wat is het voordeel van privéles saz/ baglama?

Persoonlijke aandacht, tips en oefeningen op maat die precies aansluiten op waar jij mee bezig bent en wat jij wilt leren en ontwikkelen. Om snel vorderingen te maken, je optimaal te kunnen verdiepen en alle ins en outs van saz/ baglama goed aan te leren en te verfijnen, ga je met jouw passie voor saz/ baglama dus het beste direct naar een ervaren sazleraar. Een professionele musicus die al jouw uitdagingen rond saz/ baglama kent en begrijpt en gespecialiseerd is het geven van privé sazlessen.

Worden de sazlessen in een muziekschool gegeven?

Vivaldi Music Lessons is geen muziekschool, maar een platform voor zelfstandige en hoog gekwalificeerde muziekdocenten. Vanwege de persoonlijke sfeer in je les worden de sazlessen meestal bij de leraar thuis, of in zijn of haar studio gegeven.

Saz Baglama les bij jou aan huis

Sommige docenten bieden de mogelijkheid van lessen bij jou thuis. Je sazleraar bespreekt met jou of dit een optie is en wat de eventuele bijkomende kosten zijn.

Waarom is een proefles saz/ baglama belangrijk?

De klik met je sazleraar is super belangrijk. Om je op je gemak te kunnen voelen tijdens je saz baglama les is een persoonlijke band met je docent prettig en is het belangrijk als je een match voelt. Het is soms fijn om je verhaal kwijt te kunnen en even uit je dagelijkse routine te stappen. Dat hoort er allemaal bij! We houden van een ongedwongen en positieve sfeer in je les, zodat je er altijd met plezier naar toe gaat. Lees hier hoe de leerlingen hun lessen ervaren!

Is de proefles saz/ baglama gratis?

De proefles saz/ baglama is de perfecte gelegenheid om kennis te maken met je sazleraar en alles over repertoire, lestijden, lesprijzen, frequentie en leslocatie te bespreken. De proefles kost 25,-euro. Maar je krijgt de 25,- euro van de proefles terug als je een Strippenkaart met sazlessen koopt.

Strippenkaart met sazlessen

De Strippenkaarten bieden de keus van 30, 45 of 60 minuten per muziekles. Je hebt flexibiliteit om je sazlessen af te spreken wanneer het je het beste uitkomt. Dit kan op een vast moment zijn of een afspraak per keer. Dit regel je direct met je sazleraar. Je koopt de lessen direct via je sazleraar. Als je kaart vol is kun je er altijd weer eentje bijkopen. Misschien hanteert je sazleraar een eigen samenstelling van de Strippenkaart. Kijk daarom altijd ook op het profiel van je docent naar de tarieven.

In welke muzieksoorten kun je les krijgen?

Als je gaat beginnen met sazlessen krijg je een algemene en gedegen (technische /muzikale) basis die direct verbonden is met je muzikale smaak. Vaak is je sazleraar ook nog eens een specialist is in een bepaalde stijl. Dus ook als gevorderde saz/ baglamaleerling kun je prima terecht om je kennis en vaardigheden te ontwikkelen en te verdiepen bij een expert in Klassieke muziek, Jazz, Wereldmuziek, Pop, Rock, Blues, Latin, Salsa, Klezmer, Folk, Country, Songwriter en veel meer.

Sazlessen cadeaugeven?

Misschien heb je een kennis, partner of familielid die heimelijk de lang gekoesterde wens heeft om met sazlessen te beginnen, maar net een zetje in de rug nodig heeft om de stap te zetten! Wat is er leuker dan hierbij te helpen? Vivaldi Music Lessons biedt de mogelijkheid om direct bij een sazleraar cadeaubon van 3 muzieklessen van 30 minuten te bestellen. En persoonlijk en uniek cadeau, wat altijd in de smaak valt en waar veel gebruik van wordt gemaakt! Kijk hier voor meer informatie over de Muziekles Cadeaubon.

Online sazlessen

In sommige situaties kan het handig zijn om online sazlessen te volgen. Bijvoorbeeld wanneer je in het buitenland bent en je de feedback en input van je sazleraar niet wilt onderbreken. Het kan ook voorkomen dat je docent een concertreis/ tournee maakt en middels online sazlessen even met je verder gaat en zorgt dat je gemotiveerd blijft!

Saz of Baglama?

Baglama, vaak Saz genoemd, is al eeuwenlang het instrument van de minstrelen in Turkije. Minstrelen bezonden van oudsher, in alle culturen, de liefde, het verdriet, de wrok en het geluk, zichzelf begeleidend op Saz. Ze brachten verhalen en geschiedenis al zingend en spelend over. Feitelijk de songwriters uit het verleden! De baglama wordt ook veel bespeeld op feesten en als begeleidingsinstrument. Baglama is een peervormige luit, hij kan langhalsig en korthalsig zijn. Het wordt ook wel Saz genoemd, wat simpelweg "instrument" betekent in het Turks.

Korte Geschiedenis van de Saz

De baglama is een synthese van historische muziekinstrumenten in Centraal-Azie en pre-Turks Anatolie. Het stamt gedeeltelijk af van het Turkse komuz. De kopuz, of komuz, verschilt van de baglama doordat het een met leer bekleede klankkast heeft en twee of drie snaren, gemaakt van schapendarm, wolvendarm of paardenhaar. Het wordt met de vingers bespeeld in plaats van met een plectrum en heeft een toets zonder fretten. Baglama betekent letterlijk "iets dat vastzit", waarschijnlijk een verwijzing naar de vastgebonden fretten van het instrument. Het woord baglama wordt voor het eerst gebruikt in teksten uit de 18e eeuw. Baglama/ Saz is het meest gebruikte snaarinstrument in Turkije.

Hoeveel snaren heeft een Baglama?

De baglama heeft zeven snaren, verdeeld in paren van twee, twee en drie. De Saz kan op verschillende manieren worden gestemd en heeft verschillende namen, afhankelijk van de regio en de grootte: Baglama, Divan Sazi, Bozuk, Cogur, Kopuz Irizva, Cura, Tambura, enz. De cura is het kleinste lid van de baglama-familie: groter dan de cura is de tambura, een octaaf lager gestemd. De Divan sazi, het grootste instrument in de familie, is nog een octaaf lager gestemd.

Plectrum of vingers?

Een baglama bestaat uit een klankkast (genaamd tekne), gemaakt van moerbeihout of jeneverbes, beuk, spar of walnoot, het sparren bovenblad (gogus) en een nek of hals van beuk of jeneverbes (sap). De stemsleutels staan bekend als burgu (letterlijk schroef). De fretten van vislijn zitten om de hals vastgemaakt, en kunnen eventueel worden verplaats. De baglama wordt meestal gespeeld met een mizrap of tezene, een soort plectrum, gemaakt van kersenhoutschors of plastic. In sommige regio's wordt het gespeeld met de vingers in een stijl die bekend staat als Selpe of Serpe.

Iedere dag muziek!

"There really is no past, present or future... everything happens right now. You have to be in the moment and be conscious of that, to play improvised music and to live your life in a way that can dance and is flexible."

Jack DeJohnette - Drummer