Riccardo Casamichiela - Maybe you've played the piano for some time and wish to make a switch to the Harpsichord?

Riccardo Casamichiela klavecimbellessen in Amsterdam

Inspirerende klavecimbellessen in Amsterdam

Hallo! Mijn naam is Riccardo Casamichiela. Ik ben gespecialiseerd in barokmuziek en treedt regelmatig op in binnen en buitenland. Dit doe ik met ensembles en als solist. Daarnaast is het mijn passie mijn liefde voor muziek over te dragen doormiddel van lesgeven. Mijn klavecimbellessen in Amsterdam zijn voor beginners en gevorderden.

Overstappen van piano naar klavecimbel?

Misschien speel je al een tijdje piano en wil je een overstap maken naar het klavecimbel? Ontdek de verschillen! Articulatie, legatospel, staccato, dynamiek, het is allemaal een andere benadering want het is geen piano! Door zijn lange geschiedenis geeft het klavecimbel je de kans om een breed en ongelooflijk divers repertoire te ontdekken. Je zal het leuk vinden!

Leslocaties

Ik geef de klavecimbelllessen bij mij thuis in Amsterdam West, of bij jou aan huis in omgeving Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Zaandam. Eventueel bereken ik een kleine vergoeding voor reistijd en reiskosten. Dit bespreken we uiteraard in de proefles

Beginners en klavecimbel

Als je nog niet eerder een instrument hebt gespeeld, bieden de lessen een inleiding tot het klavecimbel met wat muziekgeschiedenis en basis muziektheorie. Je leert de belangrijkste technieken en het lezen van bladmuziek met makkelijke maar leuke stukken en oefeningen.

Leer je eigen klavecimbel stemmen

Zowel als solist als continuospeler moet je weten hoe je je instrument moet stemmen. Werckmeister, Valotti, middentoonstemming, getempereerd. Veel te ontdekken, te leren en te genieten!

Klavecimbelles - gevorderden

Klavecimbel spelen betekent tegenwoordig niet het verleden herscheppen, maar het verleden naar de toekomst brengen, om een nieuwe en diepgaande betekenis te geven aan muziek waarin het klavecimbel een belangrijke rol speelt. Van vocale muziek en dansen uit de 16e eeuw tot de glorieuze muziek van componisten als Couperin, Scarlatti, Gottlieb Muffat, Bach, Mozart en Haydn! Ontdek Franse, Boheemse, Duitse en Italiaanse barok en ervaar de verschillende stijlen.

De kunst van het begeleiden

Omdat het klavecimbel in een barokensemble het middelpunt vormt, maak je kennis met de beoefening van basso continuo, de kunst van het begeleiden. Het is mijn doel om de nodige kennis, passie en toewijding over te dragen die ervoor zorgt dat  'oude' muziek gaat leven en je raakt als je zelf speelt of luistert!

Basso Continuo

De lessen basso continuo zijn gebaseerd op een praktische kijk op de belangrijkste verhandelingen en bronnen die we hebben, om de kunst van het spelen van rijke, stijlvolle, effectieve en elegante begeleidingen voor zangers en instrumentalisten onder de knie te krijgen.

Improvisatie - Contrapunt en Muziektheorie.

Om complexe partituren, becijferde bas te kunnen lezen en te kunnen improviseren, is een grondige kennis van harmonie, melodie en versieringen, zoals die in de praktijk in verschillende cultuurperiodes worden gebruikt, noodzakelijk. Het lijkt lastiger dan het is, maar het is super leuk als je er eenmaal in zit!

Over mij

Ik ben geboren in Ragusa in 1997. Ik begon muziek te studeren aan de  muziekschool "G. Verga" in Modica op 14-jarige leeftijd, waar ik piano en cello studeerde. Na het behalen van mijn diploma verhuisde ik naar Milaan om klavecimbel en basso continuo te studeren aan het conservatorium "G. Verdi" onder leiding van Giorgio Cerasoli en Anna Fontana. In dezelfde periode studeerde ik compositie onder leiding van Carlo Ballarini. In beide disciplines ben ik in 2020 cum laude afgestudeerd.In september 2020 ben ik naar Amsterdam verhuisd om de Master opleiding klavecimbel en basso continuo te volgen aan het Conservatorium van Amsterdam.
Hier kreeg ik de kans om bij Menno van Delft en Kris Verhelst te studeren. Ik behaalde mijn masterdiploma in mei 2022. Ik nam deel aan masterclasses onder leiding van Olivier Baumont, Salvatore Carchiolo, Giulio Prandi. Als continuospeler  trad ik op in Italie, Frankrijk, Duitsland, Nederland en speelde in belangrijke concertzalen zoals: Tivoli Vredenburg Grote Zaal Utrecht; Muziekgebouw Amsterdam; Stadsgehoorzaal Leiden; Liederhalle Stuttgart; Stichting Royamount Parijs. Ik werkte samen met ensemble Cantoria, Coro e Orchestra Ghislieri, Il Gusto Barocco Stuttgart. Ik ben lid van twee nieuwe oudemuziek ensembles: Pont Baroque en (H)eros ensemble.

Non senza fatiga si giunge al fine!

Gevestigd in

  • Amsterdam

Leslocatie

  • Aan huis
  • Amsterdam
  • Bij de docent

Geeft les aan

  • Kinderen
  • Volwassenen

Talen

  • Nederlands
  • Engels
  • Italiaans

Great Harpsichord Teacher!

Riccardo is a great and passionate teacher! He provided very clear and practical guidance and I very much enjoyed my lesson. 10/10 recommend!
Elizabeth

Ontdek de magie van zelf muziek maken!

Zanglessen nemen of een instrument leren bespelen bij een ervaren enthousiaste muziekleraar in de buurt? Wees verzekerd van een plekje na de zomer en boek nu vast een proefles bij de docent van jouw keuze.

If you want to know your future, start creating it!

Dr. Joe Dispenza