Kristen Huebner - Traverso lessons Utrecht beginners, intermediate flutists and advanced. Specialised in barogue flute lessons Utrecht.

Kristen Huebner Traversolessen in Utrecht

Traversoles Utrecht

Houd je van barokmuziek en ben je geraakt door de warme klank van de houten dwarsfluit? Speel je dwarsfluit en wil je barokmuziek spelen op authentieke manier, op traverso? Of heb je nog helemaal geen ervaring met een blaasinstrument en wil je gewoon starten met privé traversolessen?

Nieuwe klanken

Ik ben Kristen Huebner, fluitiste en gespecialiseerde traversodocent in Utrecht. Vanuit mijn enthousiasme en ervaring met authentieke uitvoeringspraktijk op de traverso, zal ik je aanmoedigen om nieuwe klankkleuren en stijlen te verkennen terwijl je je verdiept in de speelpraktijken van het verleden.

Authentiek

Ben je benieuwd naar het werken met 'oude' muziek? Misschien ben je al een fervent muzikant op zoek naar nieuwe ervaringen en klankwerelden? De traverso is de ultieme gids voor mooi, gevoelig en bevredigend spelen van het fluitrepertoire uit de barok.

Beginner

Je leert hoe je klanken maakt, een goede ademtechniek en notenlezen. Voor de enthousiaste beginner kan de traverso een fantastisch startpunt zijn om te leren wat het werkelijk betekent om een blaasinstrument te bespelen. Het was mijn interesse in deze specifieke fluit die me twaalf jaar geleden naar Nederland bracht, op zoek naar een nieuwe speeltechniek en stijl.

Wat kun je verwachten?

Lessen op de traverso bestaan vooral in het begin uit veel samenspelen. Het spelen van duetten is een eenvoudig maar essentieel onderdeel van het trainen van onze oren voor de nieuwe geluiden die we scheppen. Daarnaast is het ook gewoon heel erg leuk!

Improvisatie

Hoewel we bladmuziek en tal van teksten uit die tijd hebben om onze informatie uit te putten, houden we ook rekening met de rijke auditieve tradities die de barokperiode voortbrachten. Een gezonde dosis improvisatie stimuleert ons om een solide gevoel voor muzikale expressie te ontwikkelen.

Repertoire

Het repertoire en de instrumentatie-opties voor de traverso zijn zo gevarieerd en inspirerend, dat een snelle introductie van het instrument en de stijl voldoende is om je te verleiden tot deze nieuwe wereld van geluid!

Nationale stijlen

De barok biedt uiteenlopende muziekstijlen. De Franse, (Rameau, Lully, Marais) de contrapuntische van de Duitse meesters (Bach, Telemann, Handel) en natuurlijk de Italiaanse (Vivaldi, Corelli, Scarlatti) en zelfs een bescheiden Nederlandse (Van Eyk, Sweelinck, Wassenaar, Hellendaal, Locatelli). Tot op de dag van vandaag is er veel belangstelling voor de muziek uit de 17e en 18e eeuw.

Ervaren fluitisten

Ben je ooit begonnen met de 'moderne' zilveren fluit, dan vormt de ervaring van het spelen op een houten instrument een geheel verfrissend en opwindend contrast. Voor ervaren moderne fluitisten biedt de traverso een rijk muzikaal tegenwicht aan de huidige 'moderne' fluitstudies, waardoor een dieper gevoel ontstaat van hoe we onze toon creeren en een begrip van waar die in het verleden vandaan is gekomen.

Speciale techniek

Je leert nieuwe vingerzettingen die specifiek zijn voor de barokfluit. Je ontwikkelt gaandeweg gevoel voor het gebruik van versieringen. We gebruiken de instructies van historische bronnen om onze uitvoering van trillers, vingervibrato (ja, het werd gedaan met de vinger!) en andere speelmanieren te onderbouwen. Barokmuziek op de traverso: een unieke muzikale taal, waarvan we zullen genieten door imitatie en experiment!

'Auditieve Archeologie'

De studie en uitvoering van muziek uit het verleden, 'oude' muziek, verwijst naar een aantal tijdsperioden: middeleeuws, barok, klassiek, romantiek. In dit geval werken we met de verschillende stijlen van de 18e eeuw, algemeen bekend als de barok.

Over Kristen

De van oorsprong Amerikaanse Kristen Huebner is nu als musicus werkzaam in Nederland en Europa. Als toegewijde specialist op traverso (barokfluit) behaalde ze zowel een bachelor aan het Utrechts Conservatorium als een master aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waar ze studeerde bij Wilbert Hazelzet en Kate Clark. Ze tourde door Europa met het Amsterdam Baroque Orchestra onder leiding van Ton Koopman en werkte met leden van het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van Frans Brüggen.

Reizen en CD's

Recentelijk reisde ze met Johannes Pramsohler's Ensemble Diderot door Italie, Oostenrijk en Frankrijk voor concerten en CD opnames (Mondonville Sonatas, Oktober 2016). Ze gaf concerten met The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir (Ton Koopman), Musica Amphion en Stichting Dutch Baroque in Nederland. Kristens onderzoek naar Empfindsamkeit  in de kamermuziek van Carl Philipp Emanuel Bach leidde recent tot de publicatie van een artikel in het online tijdschrift Music & Practice.

Gevestigd in

  • Utrecht

Leslocatie

  • Utrecht

Geeft les aan

  • Kinderen
  • Volwassenen

Talen

  • Engels
  • Nederlands

Love for Baroque Flute!

Kristen is an enthusiastic and inspiring teacher! Already having played the silver flute for a long time, I decided to pick up the baroque flute two years ago. Kristen helped me buy a flute and through her lessons I quickly became confident on this new instrument. Her clear love for baroque music and period instruments has opened up a new world for me, exploring the many different styles of baroque (from early French to late German/Austrian). During her lessons we often play together, from which I learn a lot through imitation, but we also talk about the background of different pieces, ornamentations, etc, which helps me understand the music better.
H.D

Ontdek de magie van zelf muziek maken!

Zanglessen nemen of een instrument leren bespelen bij een ervaren enthousiaste muziekleraar in de buurt? Wees verzekerd van een plekje na de zomer en boek nu vast een proefles bij de docent van jouw keuze.

If you want to know your future, start creating it!

Dr. Joe Dispenza