Vioolles in Utrecht - Saskia Frijns, violiste en viooldocente in het centrum van Utrecht.

Saskia Frijns Vioollessen in Utrecht

Vioolles Utrecht - Saskia Frijns

Hoi! Mijn naam is Saskia, en ik ben actief als violiste en viooldocente in het centrum van Utrecht. Muziek maken vind ik het leukste dat er is en in mijn vioollessen, voor beginners en gevorderden, gaan plezier in muziek en goed leren vioolspelen hand in hand.

Samenspel op viool

Toen ik als tiener voor het eerst in een echt symfonieorkest speelde, wist ik niet wat me overkwam. Ik werd zo gegrepen door het samenspel met de andere musici en de muziek die daaruit voortkwam, dat ik op dat moment wist: dit is wat ik wil doen!  

Eenvoudige vioolduo's

Vanaf de allereerste les gaan we met samenspel aan de slag. Je leert dus meteen een liedje samen te spelen, waarbij ik met je meespeel op de viool of de piano.

Duo's voor gevorderden

Uiteraard zijn er ook virtuoze vioolduo's voor gevorderden! We werken al spelend aan gehoor, intonatie, klank, dynamiek, timing en interpretatie.

De leukste vioolmuziek

Ik vind het niet alleen belangrijk dat je de juiste techniek leert op de viool, maar ook dat je de muziek speelt die jij leuk vindt en waar je enthousiast van wordt. En dat hoeft niet alleen maar klassieke muziek te zijn! Wil je graag in andere muziekstijlen spelen? Ik ben thuis in klassieke vioolmuziek maar ook in jazz en popviool. Ook daarmee kunnen we aan de slag. 

Vioollessen - persoonlijke aanpak

Iedereen kan bij mij terecht voor vioolles. Of je nu jong of ouder bent, een beginner of gevorderd, muziek maken kan altijd!  Samen gaan we aan de slag met muziek en oefeningen die het beste bij jou passen en aansluiten op wat jij nodig hebt, zodat je de techniek onder de knie krijgt en met plezier viool leert spelen.

De eerste vioollessen voor je kind

Muziek maken is zeer goed voor de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden van je kind. Bovendien is het een geweldige hobby die je je kind cadeau geeft, waar hij of zij vele jaren plezier aan kan beleven! Kinderen vragen om een andere lesaanpak dan volwassenen. We gaan dan ook vooral spelenderwijs met het lesmateriaal aan de slag. We zingen liedjes, klappen mee met de maat en je kind gaat zelf op creatieve wijze met de muziek aan de slag.

Al iets meer ervaring met de viool?

Speelt je kind al enige tijd viool, maar zakt de motivatie wat weg? Of zoek je een nieuwe viooldocent vanwege een verhuizing? Ik maak gebruik van het beste materiaal uit methodeboeken die speciaal voor kinderen zijn geschreven, waarmee je kind stap voor stap zijn of haar muzikale en technische vaardigheden ontwikkelt en ook thuis kan oefenen.

Beginner vioollessen

Als je  nog geen of nauwelijks ervaring hebt met het maken van muziek, is het belangrijk om vanaf de eerste lessen te werken aan het ontwikkelen van je muzikale gehoor. Je leert snel noten lezen. Niet moeilijk! We besteden veel aandacht aan je speelhouding en je doet wat oefeningen voor je vingers en stokhouding. Maar bovenal spelen we veel duo's en samenspel stukjes. Goed om zuiver te leren spelen en superleuk!

Vioollessen voor Gevorderden

Als je als gevorderde leerling bij mij op les komt, borduren we voort op de vaardigheden die je al onder de knie hebt en kijken we naar de eerstvolgende stappen om je spel te verbeteren. Uiteraard kun je zelf aangeven waar je op wilt werken. Je speelt toonladders, etudes en concertstukken, of in andere stijlen en lastige muzieksoorten, waarmee je technische en muzikale vooruitgang kunt boeken.

Wat kun je verwachten?

Je werkt aan een mooie toon, vibrato, positiespel en aparte streektechniekjes als spiccato en staccato en het mooiste legato dat je je kunt voorstellen! zit je misschien in een orkest en heb je hulp nodig bij het instuderen van orkestpartijen of tips over handige vingerzettingen? Ik heb veel ervaring op het gebied van ensemble- en orkestspel, en help je hier graag bij.

Te oud om viool te leren spelen?

Nee hoor, dat is maar een fabeltje. Viool leren spelen kan op elke leeftijd! Ook weet je vaak al meer van muziek dan je denkt, en dit helpt bij het leerproces. Aan de hand van eenvoudige muziekstukjes en oefeningen leggen we een solide basis voor jouw viooltechniek, waardoor je snelle stappen vooruit maakt en ook de muziek kunt gaan spelen waar je van houdt.

Groepslessen Viool

Met gevorderde leerlingen bespreek ik graag de mogelijkheid om incidentele groepslessen te volgen. Dit zijn lessen die je volgt met enkele andere leerlingen waarin samenspel centraal staat. Samenspel is echt multitasking: je leest de noten, je speelt de muziek en je let op wat de ander doet. Het zet je zintuigen op scherp! Het is een leerzame en plezierige ervaring die ik iedereen aanbeveel. 

Muziektheorie

Ik vind het belangrijk dat je niet alleen het instrument leert kennen, maar ook de muziektheorie leert begrijpen. Daarom werken we vanaf het begin met bladmuziek en leer je noten lezen. De theoretische kennis is bijvoorbeeld de kwintencirkel, toonsoorten en toonladders. Dit is in mijn vioollessen verweven, zodat je stap voor stap de muziektheorie achter de noten leert begrijpen.

Locatie vioollessen en strippenkaart

Mijn lessen vinden plaats in de binnenstad van Utrecht, vlakbij Overvecht.. Aan de hand van een strippenkaart kunnen we de lessen flexibel inplannen zoals het je uitkomt. In overleg is het ook mogelijk om vioollessen online te volgen via Zoom of Skype.

Over Saskia

Saskia begon op achtjarige leeftijd met vioolspelen aan de muziekschool van Maastricht. Ze studeerde aan het Conservatorium Maastricht en aan het Utrechts Conservatorium (HKU), waar ze in 2018 bij Elisabeth Perry de Master of Music afrondde. Sindsdien is ze actief als violiste bij vele orkesten en ensembles, en speelt ze allerlei soorten muziek - niet alleen klassiek, maar ook jazz, pop, dance... noem maar op! Daarnaast is ze in Utrecht werkzaam als viooldocent.  

Gevestigd in

  • Utrecht

Leslocatie

  • Utrecht Centrum

Geeft les aan

  • Kinderen
  • Volwassenen

Talen

  • Engels
  • Nederlands

Ontdek de magie van zelf muziek maken!

Zanglessen nemen of een instrument leren bespelen bij een ervaren enthousiaste muziekleraar in de buurt? Wees verzekerd van een plekje na de zomer en boek nu vast een proefles bij de docent van jouw keuze.

If you want to know your future, start creating it! Dr. Joe Dispenza